Hälsofonden

/1531419867.jpg

Brittsällskapet vill bidra till arbetet med att kartlägga Brittiskt kort- & långhårs hälsa. Syftet är att minimera ärftliga defekter och sjukdomar. I dag kan enskilda kattägare få information om den egna kattens anlag för vissa sjukdomar genom ett enkelt svabbprov. Man kan även låta undersöka sin katt för att få reda på om den har utvecklat HCM (hypertrofisk kardiomyopati – hjärta) genom en ultraljudsundersökning hos en kardiolog eller om den har utvecklat höftledsdysplasi (HD) genom en höftledsröntgen.​

Det är viktigt för oss att de britter som föds lever så friska och långa liv som möjligt. Därför vill vi uppmuntra er som har köpt en Brittiskt kort- eller långhår, att följa upp er katts hälsa i hälsoprogrammet mot HCM som PawPeds tillhandahåller, och som BrS har anslutit sig till. Mer om hälsoprogrammet finns att läsa här.

Vad är HCM?
Sjukdomen innebär att den vänstra hjärtkammaren, blir förtjockad. Förtjockningen leder i sin tur till att hjärtmuskeln blir stelare och inte kan slappna av ordentligt och att den måste jobba hårdare.​

Varför ska du göra detta?

Genom att låta undersöka din britts hälsa genom hälsoprogrammet så bidrar du med viktig data till PawPeds hälsodatabas för britter. Ju mer information vi har om resultat på våra britter, desto bättre kan vi arbeta fram, utvärdera och utveckla effektivare hälsoprogram för britterna. Våra sällskapskatters hälsoresultat är också viktiga för den fortsatta aveln inom rasen!​ För att kunna driva hälsofonden så är vi beroende av gåvor från allmänheten, även om vi som förening avser att bidra en del varje år så behöver vi få in donationer av andra för att kunna erbjuda våra sällskapsköpare av britter denna möjlighet. 

Vill du hjälpa till att bidra till fler undersökta hjärtan på våra britter? Skänk en gåva till oss, märk inbetalningen "Hälsofond". Insamlingen startar den 1 december, 2019. Separat redovisning kommer att ske årsvis i samband med årsmötet.

SWISH: 123 024 43 84
Bankgiro: 158-3251

Ansöka om bidrag för HCM-scanning och HD-röntgen

Vi erbjuder därför ekonomisk ersättning till er som har en sällskapskatt som ni vill låta delta i hälsoprogrammet mot HCM. 

För att ansöka om ersättning gäller följande:
 

 • du är huvudmedlem i Brittsällskapet.

 • katten ska vara mellan 4-8 år gammal när HCM-scanning utförs.

 • katten ska vara kastrerad innan undersökningarna utförs.

 • Intyg om kastrering ska skickas in i samband med ansökan.

 • du är inte uppfödare av britter

 • du kan få ersättning för max en (1 st) HCM-scanning/katt totalt.

 • hälsoresultaten måste registreras i Pawpeds.

 • kvitto ska kunna uppvisas vid förfrågan.

 • undersökningen på katten får inte vara äldre än 6 månader när ansökan om ersättning ankommer till BrS.

 • BrS förbehåller sig rätten att avvakta utbetalning tills det har styrkts att resultet registrerats i pawpeds.

 • det är en begränsad ersättning per år som betalas ut. Innestående medel sparas till nästkommande period.

Ansöka om ersättning i förväg?

Du kan ansöka om ersättning upp till 2 månader i förväg och bli beviljad detta förutsatt att man uppfyller kraven ovan. Du har efter beviljad ersättning, 2 månader på dig att utföra undersökningen och skicka in dokument och intyg till oss. Efter att erforderliga intyg har inkommit till oss så betalar vi ut ersättningen till dig.

Hur stor är ersättningen?

Priserna kan variera mellan olika veterinärkliniker, men ett vanligt pris för HCM-undersökning brukar vara 1100–2000 SEK. 

Brittsällskapet ersätter med följande belopp:

 • HCM-scanning - 1200 SEK

 

/brstass.jpg

I samarbete med         

/196574409_213795430579105_3860879608519943880_n.jpg

 

            /logo1.png

 

 

Nyhetsbrev