Stor studie om höftledsdysplasi (HD) på katt

November 24, 2019

"Miljontals katter i världen lider troligen av höftledsdysplasi, men katters höftledshälsa är inte särskilt väl undersökt. En färsk studie från SLU, med fokus på rasen maine coon, konstaterar att höftledsdysplasi är ärftligt och vanligare hos större katter.

 

Studien visar också att avelsarbetet inom det svenska hälsoprogrammet effektivt minskar förekomsten av höftledsdysplasi inom rasen. Maine coon beskrivs ibland som ”den vänliga jätten”, men studien tydliggör att avel mot större katter också ökar risken för höftledsdysplasi.

 

Höftledsdysplasi är en välkänd och välstuderad utvecklingsrubbning hos hundar, men i dag redovisas den hittills största studie som bygger på data från katter. Det är också den första som undersöker ärftligheten för höftledsdysplasi hos katt, ett tillstånd som kan medföra lidande. "

 

Artikeln publiceras i tidskriften Scientific Reports.


LÄNK: https://www.nature.com/articles/s41598-019-53904-w?fbclid=IwAR13QhOR2ZdnJM9HDjqMnpmUZdBhR4OvtA4p2sGNJUpi-06emurtOPVnR4E