Historia

Brittiskt korthår är en av de äldre kattraserna och har sitt ursprung från Storbritannien. Den utvecklades från de brittiska huskatterna och blev en av de mest visade katterna på Storbritanniens kattutställningar under slutet på 1800-talet. Den fanns då endast i färgen blå, en färg som än idag är väldigt populär på britten.

Under första och andra världskriget så blev människors prioritet annorlunda och man hade varken råd eller tid att unna sig hobbyn med djuraveln. Det drabbade många djurtyper och aveln på brittiskt korthår förändrades dramatiskt. Rasen var på väg att försvinna. Det fanns dock ett fåtal hängivna uppfödare och deras arbete ledde till att stammen sakta men säkert återhämtade sig. För att rädda rasen så parade man in bla perser, dels för att förbättra typ och färg men även för att bredda genpolen. På detta sätt har britten fått in långhårsanlaget som idag ger oss våra långhårsbritter.

Brittiskt korthår kom till Sverige under mitten av sextiotalet. Läs gärna Maud Dicksons artikel om brittens intågan i Sverige. I artikeln presenterar Maud många bilder på betydelsefulla katter som varit med och lagt grunden för den svenska brittstammen.

Idag är britten den mest populära korthårsrasen i Sverige och den finns i väldigt många olika färger och varianter varav de senaste färgerna som tillkommit är cinnamon och fawn. 

/brstass.jpg

I samarbete med         

 

 

            /logo1.png

 

 

/banner-rc-250x115px.gif

/img_4623.jpg

 

Facebook

Nyhetsbrev

brittsallskapet@gmail.com