Rasbeskrivning

Rasbeskrivning

Britten är en rund katt med rejäl benstomme (som inte får förväxlas med fetma) och benämns som cobby i kroppen. Benen ska ge ett kort och kraftigt intryck och tassarna ska vara runda. Svansen är kort och tjock med en rundning i toppen. Öronen ska vara små och sitta brett isär. En bra beskrivning är att örats centrum ska ligga utanför ögats ytterkant om man tänker en rak linje ner. Britten har stora runda ögon som ska ge ett öppet uttryck, likt en ugglas. Ögonfärgen ska vara djupt bärnstensfärgad. Undantagen är dock silver-och golden varianterna som ska ha gröna ögon samt de maskade som ska ha blåa ögon.

Brittens profil är lika viktigt som allt annat. Nosen ska vara kort, men inte lika kort som hos en exotic och inte heller lika lång som hos en europé utan någonstans där emellan. En bra profil avgörs av att stoppet i pannan inte är för markerat eller för plant, samt att hakan är den rätta. Hakan ska synas och ge ett harmoniskt intryck tillsammans med resten av ansiktet. Morrhårskuddarna ska vara väl rundade för att passa katten.

Hos korthåren ska pälsen vara tät och ”crispig”. Det ska vara stuns i hårstråna och de ska nästan stå ut från kroppen, inte ligga platt som t.ex hos en burma. Hos långhåren så ska pälsen vara semilång, tät och kännas som fluffig plysch. Den får inte misstas för en perserpäls, som i sin tur ska vara lång och silkig. Britten bör få en genomborstning av päls då och då. Pälsen kan variera en aning från britt till britt och du märker själv hur ofta just din britt behöver ha en omgång av pälsborsten.

Hanarna är generellt sätt större än honorna och deras viktspann ligger på mellan 5-8 kg medan honorna oftast ligger mellan 4-6 kg. Britten är en ras som utvecklas långsamt och betraktas som färdigvuxen när den är omkring 3-4 år gammal. Detta innebär även att den kan vara lite senare med könsmognad jämfört med andra raser. Men ingen regel utan undantag, det finns tidiga britter också. Britten brukar normalt sett födas i en kull på 4-6 st och födselvikter på dryga 100 g är det vanligaste.

Britten är en lugn ras som gärna tar det lugnt när den värsta ungkattsperioden har lagt sig. Den anpassar sig väldigt bra till inomhuslivet men har inget emot att få tillgång till en rastgård där den kan sitta och spana på fåglar och jaga flugor. Britten är en tålmodig och kärvänlig ras och passar såväl barnfamiljen som pensionären. Britten vill oftast vara med utan att vara för påträngande. När den inte har ögonen på dig så finner du den oftast liggandes på soffan, vid din fotände i sängen eller liggandes på någon annan mysig plats i hemmet.

Rasstandarden i olika förbund

 

/brstass.jpg

I samarbete med         

 

 

            /logo1.png

 

 

/banner-rc-250x115px.gif

/img_4623.jpg

 

Facebook

Nyhetsbrev

brittsallskapet@gmail.com