Tips inför köpet av din kattunge

När man första gången ska leta efter en raskatt kan det vara svårt att veta vilka vägar som är bäst att gå och vad man bör tänka på.

Först och främst; låt oss klargöra vad som menas med raskatt.

Ordet raskatt används uteslutande om stambokförda katter, dvs registrerade i ett förbund med stamtavla. En katt utan stamtavla är en huskatt oavsett vilka dess föräldrar är.  Vill du ha en huskatt är det såklart absolut inget fel att köpa en sådan men var medveten om att det då inte är en brittiskt kort- eller långhår du köper. Det spelar ingen roll om kattungens föräldrar har stamtavlor. Det är kattungen själv som måste vara registrerad i stamboken för att klassas som raskatt. Så, är det ett Brittiskt kort- eller långhår du vill ha, se alltid till att köpa en katt med stamtavla. 

Var hittar man då renrasiga britter?

Ett bra sätt är via rasringarnas hemsidor och deras uppfödarregister. Alltså inte bara via annonser för många uppfödare annonserar aldrig ut sina kullar eftersom köparna hittar dem ändå. Leta bland hemsidor och liknande, som sidor/grupper uppfödare kanske har för sitt katteri på Facebook, och maila de uppfödare du tycker verkar intressanta. Berätta om dig själv och vad för sorts katt du söker. Kanske har de en kull på gång som är alldeles rätt för dig eller så får de fått återbud på en av någon tidigare bokad kattunge som passar dig. Ha tålamod, det är inte ovanligt att man i vissa fall får vänta ca 3 månader eller ibland upp till något år om kullen inte ens är född ännu, innan rätt kattunge både är född och redo för att flytta till nytt hem. 

Andra sätt att hitta katt på är via annonssidor på FB och på Blocket. Men som sagt, var medveten om att många uppfödare inte annonserar ut sina kattungar. Finns det redan intressenter före en kull föds så behövs ju kanske inte det. Och sålla bland annonserna, speciellt på Blocket. Tyvärr säljs även en hel del huskatter där under falska rasnamn så var noga med att säljaren uppfyller de krav som finns för att sälja raskatt. 


Vad ska man tänka på innan köp?

Viktigast av allt; har du valt rätt ras? Det är lätt att tro att "alla katter är lika det är bara utseendet som skiljer" men så är det inte. De olika kattraserna avlas inte enbart på olika utseenden utan även på olika temperament. Det betyder inte att alla katter i en ras beter sig exakt likadant men oftast finns grundläggande rasspecifika karaktärsdrag som är mer eller mindre framträdande hos de flesta individer.

Fastnar man bara vid ett utseende, utan att ta hänsyn till de psykologiska egenskaper en ras har kan det leda till besvikna missnöjda ägare och katter som inte mår bra.

Läs på ordentligt om rasen före köp, var kritisk till enskilda berättelser om "min katt" (då just den katten kan vara ett undantag) och lyssna på uppfödaren, som förhoppningsvis har både tillräckligt med kunskap och är seriös nog att vara ärlig om sina kattungars olika personligheter, så ni får en katt som passar er, oavsett ras, men även inom rasen eftersom katterna som sagt inte är exakt likadana kloner. 

Hur väljer man uppfödare?


Ja först och främst måste man ju hitta en som föder upp rätt hårlag som man önskar; kort- eller långhår. Sedan har man kanske önskan om en viss färg. I så fall styr det ju också valet väldigt mycket. Sedan finns kanske en begränsing i hur långt man kan tänka sig att åka. Men, detta tål att sägas, leta inte bara i närområdet om inte den som bor nära verkligen känns som den rätta. Livet med er nya lilla familjemedlem kommer förhoppningsvis att sträcka sig över många års tid och det finns ingen vinst med att bara köpa katt från någon med viktigaste kriterie att den bor nära. Det är inte ovanligt att åka långt, 20-30 och till och med 50 mil eller mer för att hitta sin efterlängtade kattunge.


Titta på bilder uppfödaren visar upp på hemsida eller sociala medier. Ser katterna friska ut? Läs eventuella inlägg och texter på sociala medier och hemsidor och försök göra er en uppfattning om ni har ungefär samma syn på katthållning eller ej. Det kan tyckas oviktigt men det är denna person som under er katts första veckor tagit hand om den och ni kanske i framtiden av olika skäl kommer ha mycket kontakt och det underlättar om ni känner att det åtminstone på något plan klickar mellan er. Det betyder inte att man måste känna att uppfödaren skulle kunna bli ens vän, det är ju sällan den relationen man får, men kattköpet får en bättre grund om det finns en samsyn på kattägande och visst mått av respekt för varandras åsikter i botten. 

Var ärlig i din kontakt med hur du bor, jobbar och hur du tänkt leva med din katt. För uppfödarens skull som försäker hitta det bästa hemmet till varje kattunge för att maximera chanserna att den ska må bra och för din egen, för att DU ska få den kattunge du drömmer om och inte en som vantrivs och utvecklar problembeteenden.
Vill du ha din katt som utekatt? Köp inte av någon som bara vill sälja sina kattungar som innekatter med kontrollerad utevistelse. Det finns andra uppfödare du kan vända dig till då där du inte behöver ljuga eller komma med halvsanningar och där du slipper otrevlig stämning i framtiden. 

Hälsotester?

Med levande djur är det svårt att lämna garantier om framtida hälsa. Du ska dock kunna lita på att du får en vid köpet frisk katt utan kända defekter eller en katt där nedärvt eller förvärvat fel finns dokumenterat och är godkänt av dig (detta medför oftast prisavdrag, från litet till större). Men, detta innebär inte att din katt inte senare kan bli sjuk. Var altid noga med att ha en god försäkring så du kan ge din katt vård om något inträffar. 

Väljer man att köpa från en uppfödare som hälsotestar sina avelsdjur, för det man mest prioriterar som köpare, skapar det åtminstone vetskapen att man gjort så gott man kan, både som uppfödare och köpare. Vilka tester som uppfödare väljer att göra är olika. Britten har inga hälsoproblem som är så specifika för rasen att det finns krav från förbunden på tester av något slag utan varje uppfödare avgör själv för vad och i vilken mån man testar sina avelskatter.

Några exempel på hälsokontroller är;
HCM-scanning (kontroll av hjärtat med ultraljud) är något som de flesta uppfödare gör och det är också ett test som behöver göras om flera gånger under en katts liv för att säga något om dess hälsa i dagsläget. PKD. Här tänker man fria linjer och det behövs inte test på varje avelskatt utan det räcker att det är fritestat i någon generation längre bakåt i stamtavlan.      HD-röntgen (kontroll av höfter) görs av vissa uppfödare. Parasiter testar en del uppfödare för, antingen då de köper in ny katt eller regelbundet.

Hur är då britten generellt i sin personlighet?

Lugna och ofta stillsamma som vuxna. Detta är en ras med i de flesta fall individer väl anpassade till ett liv som innekatter men kontrollerad utevistelse i koppel, rastgård eller innätad balkong. Många års selektiv avel kan inte ta bort rovdjuret i katten men valet att avla på de katter som visar att de trivs bra inomhus har ändå skapat individer som oftast är väldigt nöjda med ett liv som innekatt och inte har något behov av uteliv för fri tass.

Britten har lätt för att anpassa sig men är också en katt med stor integritet samt ofta bestämd angående vilka tvåbenta den väljer att visa sin kärlek. Det är inte alltför ovanligt att britter väljer ut en person i hushållet som sin absoluta favorit och resten av de tvåbenta får nöja sig med någon slags delad andraplats i kattens liv ;). Många är så kallade bredvid-katter, de ligger kanske inte så gärna i knät eller blir burna. De är ofta intelligenta och påhittiga och därför roliga livskamrater till den som vill ha en lugn men samtidigt finurlig katt som gärna är med i allt som sker i hemmet. 

Övriga behov?

En vuxen britt fäller! Var beredd på att behöva investera både i rollers, klädborstar och riktigt bra dammsugare. Den tjocka täta pälsen kräver också hos de flesta en del pälsvård för att hålla sig fin och inte fälla mer än nödvändigt. Vill du ha ett långhår behöver du definitivt vara beredd på både regebundna bad och kamning osv, vare sig katten uppskattar det eller ej. 

Hur vet man att man väljer rätt?

Det kan vara svårt att veta i förväg. Gå på din magkänsla. Känns det fel, antingen med kattungen eller uppfödaren, köp inte. Både du och uppfödaren har rätten att bestämma att den där kattungen du tänkt köpa nog inte är rätt katt för dig, oavsett orsak. 

Andra grundläggande saker att beakta i samband med köpet:

Alla registerade katter säljs med stamtavla/härstamningingsbevis från något förbund.

Kattungen ska vara vaccinerad minst 2 gånger, id-märkt samt ska ha en färsk veterinärbesiktning som får vara max 7 dagar då katten flyttar till dig. 

Du ska få träffa katten innan du bestämmer dig för köp. Finns mamma katt i hemmet ska du även få träffa henne. Ibland finns mamma katt inte där om man träffar en lite äldre unge. Mamman kan bo hos fodervärd och kattungar (fyllda 12 veckor och inom SVEAK 14 veckor from 2023) kan finnas ensamma hos uppfödaren om de passerat åldern för leverans. Pappa katt bor många gånger i annat hem och har en annan ägare men om han bor i samma hem som kattungen ska du också kunna få se honom. 

Uppfödaren ska vara beredd att svara på frågor och det ska även du. En seriös uppfödare vill veta saker om dig innan den lovar bort sin kattunge så ju mer du själv berättar ju mindre kommer uppfödaren att "korsförhöra dig".

Sist men inte minst, ha inte som krav att hitta den helt perfekta katten. En katt är precis som du en individ med olika brister och fel i kombination med förhoppningsvis massor av goda sidor och charm. En katt kanske som vuxen får blekare ögonfärg än du hoppades, en annan kanske får en päls som fäller extemt, en tredje blir mer självständig eller blyg än du drömde om. Lär känna din katt och acceptera och möt den där den är. Vad du ger i både miljö, tid och känslor samt hur du är mot din katt påverkar mer än du tror. Du är den med förmåga till färändring om något inte stämmer helt mellan er, inte katten. Lev med respekt för kattens behov och du kommer att i de flesta fall bli rikligt belönad.

Hoppas dessa råd ska kunna vara till lite nytta när du nu söker efter din alldeles egna Brittiskt kort- eller Långhår. Lycka till! 

/brstass.jpg

I samarbete med         

 

 

            /logo1.png

 

 

/banner-rc-250x115px.gif

/img_4623.jpg

 

Facebook

Nyhetsbrev

brittsallskapet@gmail.com